Fill out my online form.

Mine erfaringer med Sortimo WorkMo

I litt over ett år har snekkermester Schmid bruk den mobile arbeidsstasjonen som en mobil verktøyvogn i snekkeriet sitt. I denne rapporten forteller han om kolleger til kolleger.

Hei, kjære mySortimo Community, jeg heter Michael Schmid, er 25 år gammel og er en snekker fra sørlige Schwarzwald.

For mer enn ett år siden stilte jeg meg selv spørsmålet om hvordan vi kunne gjøre snekkerverkstedet vårt enda bedre.

Som i mange andre bransjer, har også snekkeryrket endret seg med årene.

I dag arbeider ikke lenger den klassiske snekkeren kun ved arbeidsbenken sin på verkstedet. Med stadig stigende antall oppdrag og nye fremstillingsmuligheter krysser snekkeren verkstedet mange ganger frem og tilbake til arbeidsstykket. I dag arbeider ikke snekkeren bare på ett oppdrag om gangen, men har i stedet ofte flere som det arbeides på parallelt. Arbeidsstykker samstilles og utstyres med beslag allerede mens CNC-maskinen kjører, de legges ikke lenger i ro på arbeidsbenken.

Disse endringene fører over tid til problemer i klassisk oppbygde snekkerverksteder – hvis man trenger en hammer til å slå inn en tapp på CNC-maskinen, må man ta turen til arbeidsbenken for å finne verktøyskapet. Dette fører til altfor stort tidsforbruk når tidsfristene allerede er en stor produksjonsfaktor.

Vi trengte altså en løsning på dette!

Jeg ble gjort oppmerksom på WorkMo fra Sortimo i et fagblad for snekkere. Det modulære prinsippet tiltalte meg, jeg likte veldig godt at brukeren selv kunne sette sammen sin WorkMo etter sine egne behov.

For meg var det viktig at min WorkMo-enhet fikk plass til alt verktøyet som jeg før hadde i verktøyskapet og som jeg bruker til stadighet. Det var samtidig viktig at jeg lett kan rulle det fra A til B. Nå skal verktøyet komme til arbeidsstykket og ikke omvendt.

Siden bedriften allerede hadde gått over til mobile løftebord, som kan tilpasses våre individuelle behov, så jeg først bort fra det ekstra arbeidsbordet til WorkMo.

For mitt verktøy valgte jeg to 500-moduler, da størrelsen gjør dem ekstremt fleksible i forhold til ulike bruksområder. Så om jeg skal arbeide på en byggeplass, kan jeg enkelt løsne modulene fra hverandre og så laste dem helt uten problemer.

Den øverste modulen består av to skuffer, her får alt standardverktøyet mitt plass (ulike skrutrekkere, hamre, stemjern, vinkel, vater, små tvinger, drillsett, slipekloss, unbrakosett osv.). Som siste komponent i den øverste modulen bestemte jeg meg for et L-BOXX-uttrekk, slik at min lille Bosch GSR 12 V-15 FC batteriskrutrekker og dens tilbehør fikk plass i denne L-BOXX-en. (Merknad fra redaksjonen: MultiSlide er ikke lenger tilgjengelig for WorkMo.)

Den andre modulen måtte så fylles med forbruksmaterialer som skruer og hengsler, som man ofte trenger på verkstedet eller byggeplassen.

Her falt valget på en modul med fire T-BOXXer av plast med gjennomsiktig lokk og innsatsbokser, her fikk alle deler en oversiktlig plass. Jeg syns BOXXen og kofferten i WorkMo-prinsippet fungerer svært godt, det har nemlig flere ganger vært slik at jeg ganske enkelt har grepet skrutrekker- og batterikofferten fra WorkMo på verkstedet, og bare tatt den med til byggeplassen.

Ofte har man med segenormt mange forbruksvarer. Jeg kunne derfor til og med legge verktøy som jeg ikke bruker fullt så ofte i den nederste T-BOXXen.

Når det gjaldt rullemuligheten, falt valget på rullebrettet av tre, da jeg fant håndteringen enklere sammenlignet med rulleplaten, da man som snekker ofte trenger en rullevogn og her ganske enkelt kan bruke WorkMo.

Siden jeg ikke ville være bundet til å måtte ha en arbeidsflate ved min WorkMo og likte tanken på vertikal oppspenning, bestemte jeg meg for en hullplate oppe av WorkMo. Denne var raskt inntjent da jeg trengte å frese ut bladformer.

På høyre siden av min WorkMo festet jeg to bokser:

Øverst den store, hvor man kan legge beslag, skruepakker eller batteriskrutrekkeren mellom bruk, og nederst den smale boksen, hvor jeg setter fra meg glass- og plastrens, lim og drikken min.

Ekstra hullplater på venstre side gjør at jeg kan feste ulike holdere fra Sortimo ved behov. Her kan man også feste en egenprodusert holder. Jeg har for eksempel laget to holdere som jeg kan legge fra meg batteriskrutrekkeren i.

For alle som gjerne vil beskytte verktøyet sitt mot late kolleger som ikke finner sitt eget verktøy i kaoset, anbefaler jeg også Sortimo-tyverisikringen. Her skrus vinklede plater fast i systemhullene på siden, disse fungerer som et pianohengsel som svinges frem foran uttrekket og sikres med en lås. Dermed forhindres uautorisert tilgang til verktøyet ditt.

La meg oppsummere faktaene som etter mitt syn taler for WorkMo:

 1. Jeg er ekstremt mobil, enten det er på en byggeplass eller på verkstedet, og må ikke lenger ta turen til verktøyskapet.
 2. Kan konfigureres individuelt og utvides etter egne behov.
 3. Et skikkelig multitalent! Ikke bare en verktøyvogn, som ellers er kommersielt tilgjengelig, men arbeidsbenk og verktøyvogn i ett.
 4. Meget god kvalitet og med lang levetid.
 5. Har noe for ethvert håndverk.
 6. Én systemtanke som strekker seg helt til bilinnredningen.
 7. Sammen med rasterbordet kan jeg spenne opp arbeidsstykker og arbeide på disse på en sikker måte.

Ser jeg et forbedringspotensial og hvis ja, hvor?

 1. Det er synd at skruehullene på siden som man bruker til å feste bokser og andre holdere i dekkes til når WorkMo utstyres med tyverisikringen. Her hadde det vært flott med en hullrad til.
 2. Det hadde vært interessant med et utvidet utvalg av holdere.
 3. Det hadde også vært fint om uttrekket til L-BOXXen kunne tilpasses med et klips, slik at også systembokser fra andre produsenter kunne tilpasses, f.eks. de som er litt mindre.
 4. En annen ting er muligheten for å ha en stor plate på baksiden av WorkMo, hvor man eksempelvis kan feste større planer og tegninger under bruk på verkstedet. Noe a la et magnetbrett som stikker opp over modulen – som med hullplaten for verktøy. Det er imidlertid først og fremst anvendelig på verksted eller messe.

Punktene jeg nevner ovenfor anser jeg definitivt ikke som mangler eller ulemper under bruk, men heller punkter hvor det kanskje kan skje en videreutvikling i fremtiden.

Fasit:

Fasiten min er kort: Jeg vil aldri klare meg uten WorkMo på verkstedet igjen.
Det er en god følelse å alltid ha verktøyet man trenger i nærheten, i tillegg kan man ta den med seg overalt hvor man måtte trenge den. Det er ikke bare en verktøyvogn, det er også arbeidsbenk og verktøykasse i ett!

Jeg anbefaler WorkMo til alle som setter pris på arbeidskomfort og mobilitet, enten det er på byggeplassen eller i bedriften.

Michael Schmid Snekkermester

Hvordan ser fremtiden ut?

Jeg vil gjerne utvide mine WorkMo med det store arbeidsbordet, slik at jeg kan benytte bordets rasterprinsipp også for større redskaper.

Så kjære kolleger, jeg har satt pris på å få dele mine WorkMo erfaringer med dere og jeg håper at jeg også kan hjelpe med WorkMo-relaterte ting i fremtiden.

Jeg takker for oppmerksomheten og ønsker dere gode dager på verkstedet.

 

Vennlig hilsen
Michael Schmid
Snekkermester

Legg inn kommentar

Vennligst fyll ut det obligatoriske feltet.
Vennligst fyll ut det obligatoriske feltet.
Vennligst fyll ut det obligatoriske feltet.

* merkede felter er obligatoriske

Vennligst fyll ut det obligatoriske feltet.

0 kommentarer

 • Det finnes ingen kommentarer ennå, så vær førstemann ut!
  Vi er glade for din tilbakemelding om dette innlegget.